Περιβαλλοντική εκπαίδευση 2015-16
?Σχ. Έτος 2015-16:
Στο προαύλιο του σχολείου οι μαθητές και μαθήτριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 3ου Γυμνασίου Γαλατσίου, επί της οδού Δρυοπίδος, συνέχισαν για 5η συνεχόμενη χρονιά περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «σχολικός κήπος, παραδοσιακή καλλιέργεια» Η προσπάθεια αυτή είναι ενταγμένη στο εγκεκριμένο από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής.
Στην Περιβαλλοντική Ομάδα συμμετέχουν μαθητές του 3ου Γυμνασίου, ενώ από πλευράς εκπαιδευτικών υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ο Διευθυντής Κώστας Μόσχος, με τη συμμετοχή της Υποδιευθύντριας Ματίνας Γαλανού και της καθηγήτριας πληροφορικής Βασιλικής Παγιαλή.
Σκοπός υλοποίησης του προγράμματος,είναι μέσω των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν, οι μαθητές να είναι σε θέση:
> να αποκτήσουν στοιχειώδεις γνώσεις για τη δομή και τη διαμόρφωση ενός σχολικού κήπου να αναγνωρίζουν βασικά είδη φυτών και να τα κατατάσσουν σε κατηγορίες όπως λαχανικά, αρωματικά φυτά, οπωροφόρα δένδρα, διακοσμητικοί θάμνοι, λουλούδια κ.ά.
> να καλλιεργήσουν τα δικά τους φυτά σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στις υπερυψωμένες πρασιές του κήπου.
> να παρατηρήσουν και να περιγράψουν την ανάπτυξη των φυτών τους.
> να κατασκευάσουν μικρά θερμοκήπια με απλά υλικά και να φυτέψουν φυτά ή να τα. λειτουργήσουν ως σπορεία.
> να μπορούν να περιγράφουν τον τρόπο καλλιέργειας των φυτών του κήπου και τη φροντίδα που χρειάζονται ανάλογα με τις εποχές του έτους.
> να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για τις ασθένειες των φυτών που θα καλλιεργήσουν και την καταπολέμησή τους χωρίς φυτοφάρμακα αλλά με σύγχρονους βιολογικούς τρόπους.
> να γνωρίσουν τις βιοκαλλιέργειες και τις συγκαλλιέργειες λαχανικών και αρωματικών φυτών.
> να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της βιολογικής λίπανσης.· > να φτιάξουν το δικό τους βιολογικό λίπασμα μέσα από διαδικασίες κομποστοποίησης σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του κήπου.
> να συζητήσουν και να ευαισθητοποιηθούν για το ρόλο των φυτών στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες.
> να γράψουν κείμενα με τις εμπειρίες τους και τις εντυπώσεις τους από το σχολικό κήπο.
> να αντιληφθούν τις λειτουργίες της φυτικής παραγωγής.
> να αντιληφθούν τους τρόπους με τους οποίους η φυτική παραγωγή εμπλέκεται με κοινωνικές, οικονομικές και φυσικές διαδικασίες.
> να καταλάβουν τους περιορισμούς η ακόμα και τα αδιέξοδα που η ίδια η φυτική παραγωγή δημιουργεί όταν γίνεται σε ένα συγκεκριμένο χώρο.
Για το πότισμα του κήπου, χρησιμοποιείται νερό από δίκτυο γεώτρησης το οποίο υπάρχει στο κτιριακό συγκρότημα του σχολείου. Στην ποικιλία φυτών και λαχανικών που υπάρχουν στο Σχολικό Κήπο περιλαμβάνονται: πατάτες διαφόρων ποικιλιών, κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα, μαρούλια διαφόρων ποικιλιών, λάχανα, μπρόκολα αλλά και αρωματικά φυτά (, δυόσμος, ρίγανη, μέντα,φασκόμηλο, κ.λπ.).
Εμφανίσεις: 622